8 leggyakoribb téma

A gyulladásos bélbetegségekről általában

1824
HOZZÁSZÓLÁS:

A hasmenés, székrekedés, emésztési zavarok, egyéb gyomor -és bélrendszeri panaszok önmagukban is kellemetlen problémák, hát még ha visszatérően jelentkeznek!szivritmuszavar_diagnozis

A gyulladásos bélbetegségek kialakulásakor komplex, öröklött és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a betegség pontos eredete sem ismert…

A betegség kialakulásában feltételezett, sokak szerint egyenesen alapvető szerepet játszanak a  fertőző mikroorganizmusok. Általános vélemény, hogy a gyomor-bél traktus normális bélflórájának megváltozása állhat a gyulladás hátterében.
Egy egészséges egyén szervezetében a normális bélflórával szemben immuntolerancia figyelhető meg, azaz a normális bélflórát alkotó, ún. “jó baktériumok” ellen nem alakul ki immunválasz – Az immunrendszer velük szemben “elnéző”, toleráns. Továbbá, a bélnyálkahártya természetes védőgát-működése ép, a bélbaktériumok nem kötődnek a bélhám speciális, baktériumkötő és antigén-bemutató úgynevezett M-sejtjeihez. A jó bélbaktériumokkal szemben nem termelődnek speciális ellenanyagok sem.

A gyulladásos bélbetegségekben az immuntolerancia többé-kevésbé megszűnik, és a védő hatású mikroflóra is károsodik. Az ilyen jellegű bélproblémák mechanizmusában nyilvánvalóan részt vesz egy, a fertőzésekkel szemben kialakuló túlzott immunválasz.

Mindemellett tudni kell, hogy a ‘gyulladásos bélbetegségek’ kifejezés az orvosi szaknyelvben 2 területet jelöl: Crohn-betegségek és (fekélyes) vastagbélgyulladás, vagyis a ‘Colitis ulcerosa’.
A két kórkép legalább annyira hasonló, mint különböző: Az általánosnak mondható tünetek, mint pl. a hasmenés és hasi fájdalom, súlyos esetben láz mindkettőre jellemző, de míg a ‘Colitis ulcerosa’ kimondottan a vastagbélt érinti, addig a Crohn-betegség megjelenhet a tápcsatorna teljes hosszában.

Az egyéni kezelést a diagnózis pontos felállítása után szakorvos jelöli ki, a fokozatosság és egymásra épülés elveit követve! A műtéti beavatkozás amennyiben lehetséges, az orvos által is kerülendőnek tekinthető. Gyulladásgátlókkal, immunerősítőkkel, kiegészítő kezelésekkel, mint pl. probiotikumokkal enyhíthető a panaszok többsége.

1824
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]