8 leggyakoribb téma

Hogyan zajlik az IBS orvosi vizsgálata?

2196
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervi betegségek lehetőségének felméréséhez az orvos alapvetően három dologra támaszkodik: a beteg panaszainak összessége, a gondos orvosi vizsgálat és néhány alapvető laboratóriumi adat értékelése.hasvizsgalat_ibs

  • Kórtörténet Az orvosi vizsgálat talán legfontosabb eleme ezekben az esetekben is a kórtörténet pontos felvétele, mert az ilyen jellegű észrevételek alapvetően befolyásolják a további beteg-orvos kapcsolatot és a kezelés lehetséges módját. Az orvos többek között tisztázza a hasi fájdalom idejét, jellegét, intenzitását, változását, a széklet jellemzőit, a székürítés körülményeit, a tünetek változásait és kapcsolatukat a legkülönbözőbb külső és belső körülményekkel.
  • Fizikális vizsgálat. Az orvosi vizsgálat másik fontos eleme a fizikális vizsgálat, amely során az orvos tájékozódik a bőrről, a nyálkahártyákról, a mellkasi szervekről (szív, tüdő), észlelheti a máj kóros folyamatait, tisztázhatja a hasi fájdalom pontos helyét, annak jellegét, és tapinthat egy sor kóros hasi eltérést. Az orvosi vizsgálathoz tartozhat a végbél megtekintése és ujjal végzett vizsgálata (rektális digitális vizsgálat), ami számtalan nagyon fontos adattal szolgálhat az orvosnak.

A kórtörténet elemzése és a részletes orvosi vizsgálat tapasztalatai már feljogosítják az orvost arra, hogy véleményt formáljon arról, hogy a betegnek szervi vagy inkább működészavarral összefüggő panaszai vannak-e.

  • Laboratóriumi vizsgálatok. Ha a tünetek alapján az orvos inkább működészavarra gyanakszik, célszerűen csökkentett laboratóriumi vizsgálatokkal (vérvétel) és székletvizsgálattal (van-e a székletben vér vagy valamilyen kórokozó) támasztja alá diagnózisát, illetve zárja ki a szervi eltérés lehetőségét. A vérvétellel az orvos lényegében a vérsejtsüllyedésre, a fehérvérsejtek és a vörősvértestek jellemzőire és a májműködést jelző adatokra kíváncsi.

Mindez elegendő a diagnózishoz?

Megállapították, hogy a fenti módszerrel 100 esetből 95-ben sikerül a betegség és a tünetek jellegét jól körülhatárolni. A felmérések adatai szerint, az ilyen módon felállított diagnózis esetén egy évvel az első orvosi vizsgálat után sem kell módosítani a kórismét.

A működészavar okozta IBS-ben tehát a panaszok értékelése, az orvosi fizikális vizsgálat és a minimumra csökkentett kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok – további vizsgálatok nélkül is – elegendő támpontot nyújtanak az orvosnak ahhoz, hogy hozzákezdjen a gyakran tartós és nehezen megszüntethető panaszok kezeléséhez. Nem szükséges tehát a beteget gyakran alávetni megterhelő béltükrözésnek és más eszközös vizsgálatoknak.

A beindított kezelés eredményének leméréséhez, az esetleges módosításokhoz a betegnek azonban újra találkoznia kell orvosával, aki ismételten átgondolja a folyamatot, ellenőrizi korábbi döntésének helyességét, és folytatja vagy módosítja a terápiát.

2196
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]