8 leggyakoribb téma

Mit kell tudni a gyulladásos bélbetegségek táplálkozásra kifejtett hatásairól?

2134
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyulladásos bélbetegségekben sokféle emésztőszervi szövődmény merülhet fel. Mivel ezek jelentős hatással vannak a beteg állapotára – esetenként életben maradására is –, minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni az optimális tápanyagellátás biztosítására.emesztes1

A hiányos táplálkozás okai gyulladásos bélbetegségekben

 • Csökkent táplálékbevitel
 • A betegség kiváltotta fájdalom, hasmenés, hányinger, étvágytalanság
 • Az orvos utatására (szigorú diéta, pótlás nélkül) malabsorptio, felszívódási zavar
 • A felszívódási felület csökkenése a betegség vagy a műtéti beavatkozás (a megbetegedett bélszakaszok eltávolítása) miatt
 • Az epesav sóinak hiánya sebészi resectiót követően
 • A baktériumok túlburjánzása a vékonybélben
 • Gyógyszerek (pl. kortikoszteroidok, szulfazala-zin, cholesztiramin)
 • Fokozott kiválasztás és tápanyagveszteség
 • Fehérjevesztéses enteropátia (a bélhám sejtjeinek leválása miatt előálló fehérjeveszteség)
 • Elektrolit-, ásványianyag- és nyomelemveszteség hasmenés miatt
 • A tápanyagok fokozott felhasználása, a szükséglet fokozódása
 • Gyulladás, láz, fertőzés
 • A bélsejtek fokozott újratermelése

A csökkent tápanyagbevitel a tápanyaghiány legjellemzőbb oka a gyulladásos bélbetegségben. Ez a leggyakoribb táplálkozási hiányosság a kórházi ellátásra szoruló betegeknél. Étkezés után gyakran éreznek fájdalmat, tapasztalnak hasmenést, hányingert vagy más kellemetlen tüneteket, emiatt kissé kevesebbet esznek. Súlyveszteség 65-75%-ban fordul elő.

Felszívódási zavarokra {malabsorptió) – az élelmiszer és a tápanyagok felszívódásának hiányára -azoknál a betegeknél kell számítani, akiknél a vékonybél jelentős részére kiterjed a gyulladás, illetve akiknél a vékonybél egyes szakaszait műtétileg eltávolították.

Különösen gyakori a zsírok felszívódásának hiányossága, és ez a jelentős kalóriaveszteség mellett veszteséget jelent a zsírban oldódó vitaminokból és ásványi anyagokból is. A csípőbél (ileum) érintettsége vagy eltávolítása az epesav felszívódási zavarával jár. Az epesav hashajtó hatású a vastagbélben, így krónikus vizes hasmenést idézhet elő. A krónikus hasmenésben szenvedő betegeknél elektrolithiány és a nyomelemek hiánya alakulhat ki, míg a krónikus zsírszéklet (steatorrhea) kalcium- és magnéziumhiányt okozhat.

Gyakran a betegség gyulladásos jellege miatt fokozódik a szöveti összetevők kiválasztása és a tápanyagveszteség. Különösen jelentős lehet a vérfehérjék vesztesége a sérült és gyulladt nyálkahártyán keresztül. A fehérjeveszteség akár magas fehérjefogyasztás mellett is túllépheti azt a szintet, amit a máj még pótolni képes. A krónikus vérveszteség gyakran vashiányhoz és vérszegénységhez vezet.

Az allopátiás kezelésben leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a kortikoszteroidok (pl. a prednizon) és a sulfasalazin, mindkettő fokozza a tápanyagszükségletet. A kortikoszteroidokról tudjuk, hogy serkentik a fehérjebontást (katabolizmust), csökkentik a fehérjeszintézist, csökkentik a kalcium és a foszfor felszívódását, növelik a C-vitamin, a kalcium, a kálium és a cink kiválasztását a vizeletben növelik a vér vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintjét, növelik a B-vitamin-, aszkorbinsav-, folsav és D-vitamin-szükségletet, csökkentik a csontképződést, és lassítják a sebgyógyulást.

A sulfasalazin gátolja a folsav felszívódását és szállítását, csökkenti a vér folsav- és vasszintet, és fokozza az aszkorbinsav vizelettel történő kiválasztását.

A krónikus gyulladásos és/vagy fertőzéses betegségek a fokozott tápanyagszükséglet miatt is tápanyaghiányhoz vezetnek. Gyulladásos bélbetegségek esetén például a fehérjeszükséglet valószínűleg 25%-kal vagy még többel is meghaladja a rendes szükségletet, különösen, ha jelentős fehérjeveszteség lép fel.

2134
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]